Deze site maakt gebruik van cookies. Lees meer in ons privacybeleid.privacybeleid
Maakt jouw psychische aandoening je soms onzeker? Vind je dat je je moet vermannen of dat je minder waard bent? Vind je de vooroordelen die anderen hebben over psychische aandoeningen terecht?
Een welkome wijk
Media zonder stigma
In een wereld zónder stigma’s, zonder vooroordelen en discriminatie van mensen met een psychische aandoening is het prettiger leven. Voor iedereen. Het begint met anders kijken en dus ook met: anders communiceren.
Open zijn over je psychische kwetsbaarheid doe je niet zomaar. Vaak gaat dit met vele interne afwegingen en twijfels gepaard.
Zeven componenten voor campagnes die effectief en gericht psychische aandoeningen destigmatiseren
Op naar een wereld zonder stigma
‘Blikopeners’ bestaat uit vier afleveringen, en bij elke aflevering hoort een challenge.
Implementatie van destigmatisering in de geestelijke gezondheidszorg.
Tool voor feedback door ervaringsdeskundigen.
De impactproductie biedt een laagdrempelig en interactief kader om met collega’s te spreken, te leren en te reflecteren op de impact van stigmatisering in de ggz.
In de ‘handreiking: implementatie van destigmatisering in de ggz’ staan de stappen die je als hulp- verlener of organisatie kan nemen om het proces van destigmatisering in gang te zetten en te implementeren.
Steeds meer ggz-professionals willen met destigmatisering aan de slag, maar waar begin je en hoe weet je wat goed werkt?
In de hulpverlening staat herstel en terugkeer van de cliënt in de samenleving centraal. Stigmatiserend gedrag heeft een negatieve invloed op het herstel van de cliënt.
Honest, Open & Proud (HOP) is een training die mensen met een psychische aandoening enorm empowert en zo zelfstigma kan helpen verminderen.
Door destigmatiserend te werken draag je als professional écht bij aan het herstel en de participatie van de cliënt. Werk daarom met een focus op kwaliteiten, krachten, hoop en vertrouwen.
In dit document vind je een aantal handige bronnen en tips om je te ondersteunen bij je werk als ambassadeur.
Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma kun je gebruik maken van allerlei materialen van Samen Sterk.
De e-learning is bedoeld voor werknemers met een psychische aandoening, hun collega’s, werkgevers, (HR-)managers en leidinggevenden
Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt tijdens zijn leven direct of indirect te maken met psychische aandoeningen. Bijna de helft van het ziekteverzuim heeft een psychische oorzaak en dit aandeel stijgt nog steeds.
Wanneer je hebt besloten om open te zijn over je psychische aandoening op het werk kan het lastig zijn te bepalen hoe je dat doet. Aan wie eerst? Voor of na de proefperiode? En wat vertel je daarbij dan wel en niet?
Ben je op zoek naar werk, of werk je al en overweeg je openheid over jouw klachten? De tool Coral 2.0 helpt je om de overwegingen die voor jou van belang zijn op een rijtje te zetten.
Je gaat een medewerkersnetwerk oprichten en bent hiervoor een plan van aanpak aan het schrijven, dit format gaat je hierbij helpen.
Jij wilt psychische gezondheid op jouw werk bespreekbaar maken, voor iedereen. Misschien omdat je er zelf ervaring mee hebt of omdat je het simpelweg een belangrijk onderwerp vindt.
Werk zonder stigma
School zonder stigma
Jongeren met psychische problemen voelen zich vaak niet begrepen. School is voor hen de belangrijkste plek als het gaat om hun ontwikkeling en toekomstperspectief, maar ook voor docenten is het niet altijd gemakkelijk te
Anderen indelen in hokjes is heel menselijk en kan soms zelfs voordelen hebben. Maar hokjes scheppen ook bepaalde beelden en verwachtingen, die vaak niet kloppen.
In onze binnenkant zit heel veel verstopt: mooie en fijne dingen, maar ook minder prettige dingen. Soms komen die minder leuke dingen van binnen naar buiten, of soms blijven niet fijne gevoelens lang hangen.
Sinds 2018 werken we aan het verminderen van vooroordelen in de wijk door openheid over psychische aandoeningen tijdens zogenaamde bewustwordingsbijeenkomsten.
Deze tool is voor alle communicatieprofessionals die werken in de zorg en te maken hebben met Issue- en crisismanagement.
Media hebben grote invloed op de publieke opinie over psychische gezondheid. Samen Sterk pleit voor berichtgeving zonder stigma. Jij als woordvoerder of communicatiespecialist kunt daar aan bijdragen.
Reageren op nieuwsberichten waarbij je denkt: het kan toch niet wáár zijn! Zo stigmatiserend voor mensen met een psychische aandoening! Hoe pak je dat aan?
Wil je met je collega’s in gesprek over stigmatisering? Toolkit Beyond the Label bevat 14 werkvormen waarmee je een open dialoog kunt starten.
We zijn allemaal anders en toch hebben we veel gemeen. Dát is het doel van Hokjesdenken, een les van 1 uur.
Tijdens Binnenstebuiten leren leerlingen wat stigmatisering en psychische diversiteit inhoudt. Ze proberen hun eigen binnenkant te begrijpen en zichtbaar te maken. Hoe ze dat doen mogen ze zelf beslissen.
Waar komen emoties vandaan? Waarom zijn mensen verschillend? Is boos zijn slecht? Waarom vind ik het moeilijk om op te letten in de klas?
In deze les leren kinderen op een leuke manier écht contact te maken met klasgenoten die anders lijken dan zij.