In de GGZ

Tips voor gesprekken

Daar ga je dan. Je hebt besloten om open te zijn over je psychische aandoening en de gevolgen ervan. En misschien ook over de gevolgen voor je zelfvertrouwen of het stigma wat op psychische aandoeningen rust. Je wilt het vertellen aan iemand in je omgeving. Een familielid, vriend, iemand uit de buurt of op je werk. Maar hoe doe je dat op een manier die bij jou past? En hoe ga je om met de reacties die je krijgt? Acht tips om je op weg te helpen.

1. BEREID JE VOOR

Denk na over de verschillende reacties die je kunt krijgen, zowel positieve als negatieve. Je gesprekspartner reageert vanuit zijn eigen beeld van psychische aandoeningen, van jou als persoon en hoe die twee samen komen. Kies een goed tijdstip en een plaats waar je jezelf fijn en comfortabel voelt. Zorg dat je klaar bent om er over te praten.

2. PAS JE BOODSCHAP AAN

Aan je kind vertel je iets anders dan aan je buurman. De boodschap kan verschillen, en ook de manier waarop je het vertelt.

3. HOUD REKENING MET VRAGEN

Een heleboel… of geen enkele. Degene met wie je praat kan heel veel vragen hebben. En wil misschien informatie hebben die hem helpt het te begrijpen. Of hij laat het over zich heen komen en stelt geen enkele vraag.

4. LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN DOOR DE EERSTE REACTIE

Je gesprekspartner reageert in eerste instantie misschien op een manier waar je niets aan hebt. Hij verandert bijvoorbeeld van onderwerp, komt met clichés of luistert niet. Geef hem tijd. Het is sowieso goed dat de eerste stap is gezet.

5. NEEM INFORMATIE MEE

Sommige mensen lezen later graag nog dingen na en willen zelf extra informatie opzoeken. Je kan folders en informatie voor hen meenemen.

6. HOUD HET LICHT

Een zwaar gesprek voeren is niet nodig. Mensen vinden het onderwerp vaak vervelend, omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen en hoe ze je kunnen helpen. Dat is hun eigen angst. Als je het licht houdt, vermijd je de spanning bij jullie beiden.

7. GRIJP DE KANS VOOR EEN GESPREK

Als iemand naar je gezondheid vraagt, kan je ook besluiten om eerlijk(er) te antwoorden. Misschien toont iemand meer interesse dan je van te voren had verwacht.

8. MOED IS BESMETTELIJK

Als je de moed hebt om over je psychische gezondheid te praten, verlaagt dat de drempel voor anderen. Wees niet verbaasd als je openheid andere mensen aanmoedigt om ook hun verhaal te vertellen.