Ambassadeurs

Karin: ‘Open over kraambedpsychose’

Sinds 1999 werkt Karin 20 uur per week als ICT-er bij het pensioenfonds van een multinational. Na een kraambedpsychose in 2008 merkt ze dat haar geheugen enorm verslechterd is. Het niet meer kunnen multitasken wordt een probleem. Twee dingen tegelijk doen, lukt niet meer. Ze moet zich geregeld ziek melden, vooral bij een ontregeld slaapritme.

In maart 2014 wordt ze – na meer dan 15 jaar dienstverband – als enige binnen het pensioenfonds ontslagen wegens boventalligheid. Haar ontslagbrief bevat veel tegenstrijdige argumenten. In het ontslaggesprek wordt gezegd: “Je man heeft toch een baan” en “Nu kun je eindelijk je eigen bedrijf verder uitbouwen”. Ook vanwege de onprofessionele afhandeling van haar ontslag raakt ze bijna weer psychotisch.

OPGEBRAND

Karin stuurt een brief over haar gezondheidsklachten naar HRM en het managementteam, maar er komt geen reactie. Daarna moet ze nog meer dan vier maanden op de afdeling (zonder werk) verblijven. Haar gezondheid gaat zienderogen achteruit. Ze is volledig opgebrand. Uiteindelijk neemt ze zelf het initiatief om weg te gaan: ze neemt haar laptop en persoonlijke spullen mee en vertrekt. Dezelfde week laat de bedrijfsarts haar weten dat ze weer aan het werk moet, omdat er geen sprake is van een ‘ziekte’. Ze weigert.

De onredelijkheid en onrechtvaardigheid raken haar soms nog, maar met haar eigen bedrijf Psychecoach gaat het goed. Helaas zitten de strenge regels voor haar WW-uitkering in de weg, anders zou ze fulltime kunnen gaan werken en om haar bedrijf nog verder uit te bouwen.

KRAAMBEDPSYCHOSE

Haar droom is dat iedere moeder tijdens de zwangerschap en na de bevalling open kan zijn over haar psychische aandoening. Niet alleen voor de moeder zelf, maar ook voor een betere hechting met haar kind, een gezonde relatie met haar omgeving. En natuurlijk dat men beter op de hoogte is van ‘kraambedpsychose’, momenteel komen hierdoor jonge kinderen en baby’s te overlijden, weet ze vanuit haar coachingswerk.

Werkgevers zouden zich beter moeten realiseren dat een psychische aandoening niets te maken heeft met zaken zoals inzet, loyaliteit, betrouwbaarheid en werklust.