In de GGZ

Heeft je naaste zelfstigma?

Heeft iemand in jouw omgeving een psychische aandoening? Het zou kunnen dat iemand daarnaast ook een negatief zelfbeeld heeft. Dat wordt zelfstigma genoemd.

Bijna de helft van de mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Men denkt onder andere dat de heersende opvattingen over psychische aandoeningen waar zijn en betrekt deze op zichzelf. Het kan dat iemand een negatief zelfbeeld heeft, zichzelf voortdurend naar beneden haalt en gebukt gaat onder zelfkritiek. Zelfstigma kan herstel in de weg zitten.

Het is goed om te weten of jouw naaste hier misschien last van heeft. Helaas is het niet altijd makkelijk om hier achter te komen. Hier vind je informatie over zelfstigma en tips die mensen op weg kunnen helpen. Verder verwijzen wij je naar de verschillende tools en trainingen die in Nederland aanwezig zijn en verder kunnen helpen.

Meer tips:

  • LEER MEER

    Verdiep je in het onderwerp zelfstigma. Lees bijvoorbeeld deze pagina’s over zelfstigma en de tips voor mensen die er last van hebben.

  • STEL VRAGEN

    Openheid over psychische aandoeningen en ook zelfstigma is niet altijd makkelijk, maar helpt vaak wel. Zeker wanneer je zelf probeert zonder vooroordelen met iemand te praten. Ergens krampachtig omheen praten is vaak geen oplossing.

  • WEES RESPECTVOL

    Alleen luisteren en je openstellen kan genoeg zijn. Advies, hoe goed bedoeld ook, is echt niet altijd nodig. Bedenk ook dat iemand soms wel anders wil, maar niet altijd anders kan. En denk: als het mij zou overkomen, hoe zou ik zelf willen dat mensen reageren?
    Laat je naaste weten, dat het voor jou ook moeilijk kan zijn om de juiste woorden te vinden. Je kunt erkennen dat het niet makkelijk is om te leven met een psychische aandoening en de gevolgen ervan. En je naaste kan ook jóu tegemoetkomen.

  • DE ENE IS DE ANDERE NIET

    Vele variabelen maken of iemand wel of niet goed functioneert bij een bepaalde aandoening. Iemand kan in een stabiele levensfase verkeren en niet zoveel klachten ondervinden. Of juist veel last hebben van zijn aandoening en/of zelfstigma. Ook dat maakt open communiceren zo belangrijk. Doe geen aannames, maar zie het individu.

NAPRATEN?

Wil je graag met een hulpverlener praten? Je kunt bellen, mailen of chatten met Mind/Korrelatie .