Op het werk

Autisme en solliciteren

Door: Vincent Wiering

Bij veel mensen heerst er rond autisme nog het beeld uit de film Rain Man. Door deze Hollywood film waarin de ‘autist’ een specifieke kwaliteit heeft en verder heel schuw en sociaal beperkt is, denken veel mensen dat alle mensen met autisme vergelijkbaar zijn met Rain Man. Het gevolg hiervan is dat vaak gedacht wordt dat mensen met autisme niet kunnen communiceren. En de specifieke kwaliteit van autisme past vooral bij de vaardigheden die je nodig hebt in de ICT. Nu heb ik de diagnose autisme gekregen, heb een opleiding in de ICT gevolgd dus je raadt al welke conclusie al direct wordt getrokken over mijn communicatieve vaardigheden…

SOLLICITATIEGESPREKKEN

Tijdens gesprekken is een eerste indruk altijd belangrijk. Ook voor mensen zonder autisme zijn sollicitatiegesprekken vaak al erg spannend. Voor mij met mijn autisme nog veel meer. Want je kent de vooroordelen over autisme waardoor ik dus heel erg bezig was met de vraag: ‘Deel ik het wel of niet dat ik autisme heb? Krijg ik als ik het vertel direct een stempel opgeplakt zoals ‘Hij zal wel niet goed kunnen communiceren’ of ‘Kan hij wel goed in een team werken’.’

‘Hij zal wel niet goed kunnen communiceren.’

Ik merkte helaas dat dit geen onterechte zorgen waren. Meerdere keren heb ik dit soort uitspraken naar mijn hoofd gekregen tijdens sollicitatiegesprekken. De stress liep daardoor alleen maar op waardoor ik ook steeds onzekerder en minder communicatief vaardig over kwam. Dan dus maar niet vertellen dat ik de diagnose van autisme heb. Maar doordat ik er niet open over kon zijn, liep ik erg op mijn tenen. Zei ik wel de goede dingen of kwam ik toch verkeerd over? De onrust tijdens zo’n gesprek werd dan alleen maar groter.

GEMISTE KANS

Bij meerdere bedrijven waar ik ben afgewezen heb ik het gevoel gehad dat ik er prima had kunnen werken. Dan zag ik hoe de mensen met elkaar om gingen, op en rond de afdeling en wist ik dat ik dat echt had gekund. Maar zover kwam het dus niet, omdat ze het niet met mij aandurfden of omdat ik het zelf niet meer durfde door de negatieve ervaringen van de sollicitatiegesprekken.

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf zijn. Het moeilijke voor mij en veel mensen met autisme lukt dat bijna niet vanwege het stigma wat er heerst rond autisme. Is het verstandig om uit te komen voor jouw ‘beperking’ als je weet dat dit de kans op een baan erg kan schaden?

‘Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf zijn.’

Bij Swink hoef ik mijn autisme niet te verbergen. Als ik zie wat ik nu voor werk doe, dan word ik ook bevestigd in mijn eerdere gevoel dat ik ook bij andere bedrijven een goede collega en medewerker was geweest. Als ik de kans en het vertrouwen had gekregen.

STRIJD KARAKTER VERSUS ‘BEPERKING’

Met mijn ‘beperking’ Asperger komt er een extra uitdaging om de hoek kijken. Asperger is binnen het ASS een ‘sociale stoornis’, maar komt tegelijk bijna altijd voor bij mensen met een sociaal karakter. Je wilt dus de sociale interacties, maar het kost ook veel energie als jij constant degene bent die zich moet aanpassen aan wat ‘normaal’ is. Terwijl het geen issue hoeft te zijn, ook niet op de werkvloer. Iedereen vindt het logisch om met elkaar rekening te houden. Behalve als het met autisme heeft te maken. Door alle vooroordelen wordt vaak gedacht dat het heel moeilijk en lastig is. Maar meestal gaat het maar om kleine of simpele zaken waarmee je ‘de autist’ helpt om voor hem/haar de prikkels te beperken. Bespreek het open en eerlijk met elkaar, net zoals je dat doet met ‘normale’ mensen. Ik gedij zelfs het best in teamverband. Ik kan er erg van genieten om mensen om mij heen te hebben en tijdens werktijd te overleggen over issues of openstaande zaken.

‘Ik kan er erg van genieten om mensen om mij heen te hebben.’

Efficiënt omgaan met mijn energie zowel privé als qua werk zal altijd een uitdaging zijn. Het is wel een uitdaging die ik niet uit de weg ga. Als mensen met mij rekening houden en vooral met mijn ‘beperking’ kan ik prima functioneren.

BEN IK AUTIST OF IEMAND MET AUTISME?

Mijn autisme is onderdeel van wie ik ben en is niet te ontkennen. Ik ben niet alleen een ‘autist’ en zal mijzelf ook nooit zo zien. Veel bedrijven zouden ook juist in kwaliteiten moeten denken met in ogenschouw nemend de eventuele aanpassingen die daarvoor nodig zijn. Laat je daarbij ook niet leiden door allerlei vooroordelen! Met een beetje rekening met elkaar houden kom je al een heel eind. Dat begint al in het sollicitatiegesprek!