Op het werk

Werken mat autisme

Door: Mayke Bloem via Mijn leven met autisme

De laatste tijd had ik de hoop een beetje opgegeven om een werkgever te vinden waar ze mensen willen met autisme. Dus heb ik de afgelopen weken op ´normale´ banen gesolliciteerd, veel afwijzingen gehad maar plotseling werd ik op gesprek gevraagd bij de Albert Heijn in Eindhoven. Ik had op mijn CV gezet dat ik autisme heb en in het doelgroepregister sta. Ik had weinig hoop in het sollicitatiegesprek omdat ik vaak alsnog word afgewezen omdat ik nauwelijks praat. Mijn moeder mocht gelukkig mee naar het gesprek. Toen we daar eenmaal aankwamen en we opgehaald werden door de manager stelde hij me gelijk op mijn gemak door te vertellen dat er meerdere mensen met autisme werken.

Hij vertelde dat hij mijn blog al deels had gelezen zodat hij een beetje zou weten wie ik ben en wat ik fijn of moeilijk vind. Dit is de eerste keer dat een werkgever dat gedaan had, dus wat was ik blij om dat te horen. Eindelijk een werkgever die daadwerkelijk interesse toont in mijn blog. Gelukkig kreeg ik al gelijk na het sollicitatiegesprek te horen dat hij mij graag wilde hebben als caissière voor 40 uur! Wat was ik blij zeg, eindelijk een fulltime baan.

WARM BAD

De manager beloofde mij dat ik in een warm bad terecht zou komen en hij wist zeker dat iedereen begrip zou hebben voor mijn situatie en dat ze mij gingen helpen. Nou ja, dat heb ik vaker gehoord dus hechtte er niet zoveel waarde aan. Totdat ik mijn eerste werkdag had. Mijn werkgever had mijn blog al gestuurd naar het meisje die mij in zou leren zodat ze al wat over mij wist, en ook zij had mijn blog gelezen. Wat vond ik dit fijn, mensen die wisten hoe ik was zonder dat ik het zelf hoefde uit te leggen.

‘Nog nooit heb ik meegemaakt dat er zo goed met mijn autisme om werd gegaan.’

Natuurlijk wil ik niet dat ze mij anders gaan behandelen dan andere maar ben blij dat er met sommige dingen rekening word gehouden. Zo hoef ik dus niet zelf te bellen als ik mij ziek wil melden maar mag mijn moeder dit doen. En zit ik bij de kassa dicht bij de servicebalie zodat ik nooit hoef te bellen als er wat is maar ik gewoon daar om hulp kan roepen. Nog nooit heb ik meegemaakt dat er zo goed met mijn autisme om werd gegaan.

HET GAAT ME LUKKEN!

Mijn collega’s stellen mij keer op keer op mijn gemak en ik ga met plezier naar het werk. Er word ook elke dag gevraagd hoe het ging door collega’s en dat vind ik erg fijn. Ik heb het gevoel dat ik het hier erg naar mijn zin ga hebben en dat ik de juiste werkplek gevonden heb. Ook al is 40 uur erg veel voor mij, ik ga er voor zorgen dat het me gaat lukken!