Anita is sinds 2013 ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma. Wat heeft het ambassadeurschap haar gebracht?
Ze is psychologe, met een bipolaire stoornis. Tijdens het VWS-congres in 2014 beleefde Anita haar ‘coming-out’. Ze was bang voor de reacties vanuit het werkveld. Misschien zouden collega-psychologen haar niet meer serieus nemen. En zou haar loopbaan eindigen. Ook in de liefde dacht ze alleen te blijven als een date haar zou googelen. Dit bleek in de praktijk anders.
HALVE WERELD ROND
Anita zette een bedrijf op rond stigmabestrijding en reist nu de halve wereld rond. Zo mocht ze in Moldavië de HOP (Honest Open Proud) training aan ervaringsdeskundigen verzorgen. In Brussel leerde ze anderen hoe je stigma op de werkvloer kunt tegengaan. In 2015 ontmoette ze haar vriend, kreeg ze er een warme schoonfamilie bij en ging ze samenwonen. Al haar angsten bleken ongegrond. Ze heeft nu meer zelfvertrouwen en ervaart minder zelfstigma.
Voor het boek “99x anders dan je denkt” besprak ze stigma met invloedrijke mensen, waaronder politici. Ze merkte dat openheid zorgt voor acceptatie bij anderen. ”Op het moment dat je je persoonlijke ervaringen deelt, wordt de ander ook vaak persoonlijk. Dit verraste de journalist die telkens meeging naar de koffiegesprekken”.
DURF NAAR BUITEN TE TREDEN
Anita pleit ervoor dat óók mensen met een psychische kwetsbaarheid die redelijk tot prima functioneren naar buiten durven treden. Die groep is naar schatting bijna 70%. Anders verandert het stereotype beeld in de maatschappij en media nooit. Dit beeld is immers gebaseerd op een kleiner percentage mensen dat veel zorg en begeleiding nodig heeft, op dagelijkse basis veel last heeft van de psychische aandoening of gevaarlijk gedrag vertoont.