Ambassadeurs

Tineke: ‘Zelfstigma is nog mijn grootste uitdaging’

“We zijn allemaal één en gelijk. Toch is er nog zoveel nodig om gelijkwaardigheid in onze maatschappij te realiseren”, vertelt Tineke. “Er kan nog veel meer gekeken worden naar de kwaliteiten van mensen. We praten nog steeds te weinig of niet over psychische kwetsbaarheid. Vooral op het werk, uit angst wat dit kan betekenen voor je functioneren.”

“Dat herken ik zelf als geen ander”, gaat ze verder. “Ik werk drie dagen in de week als ambulant begeleider voor licht verstandelijk beperkte mensen. Ik vind werken met mensen heel erg leuk. Toch ben ik bang om afgewezen te worden en durf ik niet volledig rechtop te gaan staan voor wie ik ben en mijn mening te geven. Positie innemen vind ik lastig, mijn onzekerheid is de bottleneck. Ik cijfer mezelf snel weg en denk dat ik het niet goed genoeg doe. Vooral in mijn eigen beleving. Zelfstigma is nog de grootste uitdaging.”

GELOOF NIET IN EEN STEMPEL

Rond haar 40ste wordt Tineke door haar huisarts doorverwezen naar het ADHD-centrum PsyQ in Den Haag. In het verleden heeft ze psychotherapie gehad, waarin ze inzicht kreeg in haar persoonlijkheid. Na haar scheiding en verschillende stressklachten, was ze zoekende naar hoe ze beter met bepaalde dingen van zichzelf om kon gaan.

De diagnose ADHD/ADD was dubbel voor haar. Zelf gelooft ze niet zo in een stempel. Toch was het ook bevestigend. “Ja, ik ben anders dan de rest, maar ook wel, klopt dit nou? Is het biologisch of door mijn omstandigheden?” De diagnose heeft haar ook geholpen, met name om de voor- en nadelen te zien van hoe je in elkaar zit. En het heeft haar handvatten gegeven om er iets mee te kunnen doen.

GELIJKWAARDIG SAMENLEVEN

“Ik ben enthousiast, positief ingesteld en sta open voor nieuwe dingen. Ik vond het heel spannend om ambassadeur bij Samen Sterk te worden. Toch heb ik het gedaan, omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen gelijkwaardig samen kunnen leven. Ik heb veel ideeën om (zelf)stigma te
voorkomen en te doorbreken. Voor de uitwerking heb ik andere mensen om me heen nodig. Ik ben degene die dingen bedenkt en openbreekt. Maar kan het dan niet verder brengen, waarvoor ik me dan kan schamen.”

STIGMA LIVE EXPERIENCE

“Een van mijn ideeën is om een ‘stigma live experience’ op te zetten. Dat je met een virtual reality bril mensen kan laten ervaren hoe het is en hoe het voelt als je anders bent. Hoe voelt het als je buitengesloten wordt? Of anders wordt aangekeken? En je hiermee meer begrip kweekt voor elkaar. Of een talentendag organiseren, waar niet alleen jij en ik onze talenten delen maar ook je buurman, je leidinggevende, de cliënt, zus, noem maar op.”

Het gaat erom dat we met elkaar in contact komen en mixen.

“We hebben ook humor en zelfspot nodig om stigma op te lossen. Het gaat erom dat we met elkaar in contact komen en mixen. Samen staan we sterk en we zijn zoveel meer dan onze stigma’s, onzekerheden, beperkingen en noem maar op!”

“Vaak draag ik het speldje van Samen Sterk zichtbaar op mijn kleding. Mensen vragen naar de betekenis van het speldje en ik ga dan het gesprek met ze aan. De reacties zijn vaak mooi en nieuwsgierig. Dit helpt me om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken, over en weer.”

VOORDELEN VAN MIJN STEMPEL

“Ik zie ook voordelen van mijn psychische kwetsbaarheid. Als kind sprak ik altijd al met iedereen en was ik open. Mijn creativiteit, enthousiasme, humor en snel denken zijn positieve eigenschappen van ADHD/ ADD.”

In mijn werk gebruik ik dit ook, ik heb ook wat.

“We hebben allemaal wat. Ik heb me een tijd heel eenzaam gevoeld. Het positieve van deze tijd met social media is dat je veel herkenning tegen kan komen bij anderen. Ik ben visueel ingesteld, ook al schijnt de zon niet, hij zal altijd wel weer gaan schijnen. Van verschillende kanten kijken. In mijn werk gebruik ik dit ook, herkenning voor mijn cliënten, ik heb ook wat.”