Klaas Pieter: ‘Wees niet bang voor stigma’

Klaas Pieter woont in Heerenveen en reist door het hele land voor zijn werk bij UWV. In 2014 werd hij depressief, was zes maanden thuis en keerde in de loop van het jaar stapsgewijs weer terug naar zijn werk. “De steun van collega’s heeft mij enorm geholpen om weer terug te komen naar het werk. En door open te zijn voorkwam ik dat er allerlei verhalen de wereld in gingen.“

Klaas Pieter: “Samen Sterk gaf mij een steun in de rug om het afgelopen jaar binnen mijn organisatie iets te doen om openheid te stimuleren. Ik ben inmiddels geïnterviewd voor het online UWV-personeelsmagazine en ik heb gesproken op een bijeenkomst bij het UWV voor de HRM-managers van UWV, over psychische klachten. Daar heb ik verteld over mijn ziekteperiode en over hoe belangrijk het is dat je omgeving contact houdt, ook al is dat best lastig.

CONTACT HOUDEN IS BELANGRIJK

Toen ik ziek thuis was, had ik regelmatig contact met twee collega’s. Dat ging van hen uit. Ik was zelf niet in staat het initiatief daarvoor te nemen. Die collega’s hebben de rest van het team op de hoogte gehouden. Het was belangrijk dat mijn collega’s nog wisten dat ik er was en dat ik terug zou komen. Dát ik terug zou komen, kon ik me pas na een paar maanden weer voorstellen.”

‘Juist als je geen informatie deelt, gaan er allerlei verhalen de wereld in’

“Het is belangrijk om niet bang te zijn om dingen over jezelf te vertellen op de werkvloer. Je moet niet bang zijn voor een stigma. Juist als je geen informatie deelt, gaan er allerlei verhalen de wereld in. Probeer daarom zelf de regie te houden. Ik was open via mijn collega’s en ik bleef open toen ik terug was. Zo kon ik bijvoorbeeld uitleggen dat er bij een depressie een chemische verandering in je hersenen is, maar dat je persoonlijkheid niet verandert. Mensen weten wel dat er psychische aandoeningen zijn, maar niet wat er dan precies gebeurt. Het grootste vooroordeel waar ik mee te maken heb gehad, is dat mensen dachten dat depressie hetzelfde is als burn-out. Maar bij mij was mijn werk niet de oorzaak.
Toen ik terug kwam op het werk, stonden mijn collega’s open voor mij, ik werd geaccepteerd.”

OPENHEID STIMULEREN

“Wat tegenviel was, dat het lang duurde voordat ik weer helemaal volwaardig aan de slag was. Mijn manager vond het moeilijk om in te schatten in welke mate ik belast kon worden.”

Ik wil in de toekomst meer doen om stigma tegen te gaan en openheid te stimuleren. Want iedereen wil graag beoordeeld worden op wie hij is als mens en hoe hij zijn werk doet.”