Deze site maakt gebruik van cookies. Lees meer in ons privacybeleid.privacybeleid
Stap 1 van 6 - DEEL 1: Keuzes rond bespreekbaarheid
Er zijn verschillende argumenten te bedenken om wel of niet open te zijn over psychische gezondheidsproblemen in de werkomgeving of bij een sollicitatie.
Hieronder vind je eerst een aantal argumenten voor openheid. Daarna zie je een aantal argumenten tegen openheid. Vink bij beide onderdelen (1.1 en 1.2) eerst aan welke argumenten voor jou gelden. Mis je een argument? Beschrijf deze dan in het open veld onder de opsomming.
Kijk daarna nog eens opnieuw naar de argumenten die je aangeklikt of ingevuld hebt. Voer vervolgens bij 1.1 en 1.2 in het onderste open invulveld in welke drie argumenten de belangrijkste voor je zijn.
Realiseer je dat werkgevers en anderen in de werkomgeving niet alles hoeven te weten. Je weegt zelf af of je je psychische gezondheidsproblemen bespreekbaar wilt maken, en als je dit wilt, wat je tegen wie wilt vertellen. Probeer niet in te vullen voor de ander. Je kunt negatieve verwachtingen hebben, terwijl de realiteit meevalt. Vaak zijn keuzes over openheid deel van een (herstel)proces. Het zijn meestal geen keuzes die je één keer maakt. Je keuzes kunnen per situatie, persoon en moment verschillen. Het kan helpen om later nog eens terug te kijken naar (delen van) deze keuzehulp.
In dit keuzeproces is het nuttig om ook na te denken over het moment waarop je open zou willen zijn over je psychische gezondheid, of de gevolgen die het voor je werk kan hebben.
Het beste moment om het te vertellen is voor mij:
Als je ergens langer werkt, heb je al kunnen laten zien wat je kunt. Veel mensen vinden dat dat een beter moment voor openheid is dan tijdens een sollicitatiegesprek.
Sommige mensen vertellen aan niemand over hun psychische gezondheidsproblemen, terwijl anderen bewust kiezen aan wie ze het wel of niet vertellen. Weer anderen zijn heel open over hun psychische gezondheid en vinden dat iedereen het mag weten.
Als je al ergens werkt, kun je misschien inschatten hoe je werkgever of leidinggevende omgaat met psychische gezondheidsproblemen. Hoe open is de cultuur? Is er ruimte om erover te praten? Wat heb je nodig om open te kunnen zijn? Verwacht je dat je werkgever zich flexibel opstelt? Dit kun je meewegen in je afwegingen.
In dit deel wordt nog een aantal tips gegeven die je mee kunt wegen in je keuzeproces.
Je hebt nu de hele keuzehulp doorgenomen en over de volgende dingen nagedacht: Wat zijn jouw argumenten (1.1 en 1.2), wat heb je nodig (1.3) en wat vind je belangrijk (1.4) bij keuzes rond bespreekbaarheid in de werkomgeving. Daarnaast hebben we gekeken naar het moment van (eventuele) openheid (2.1) en tegen wie (2.2) je (eventueel) open wil zijn. Hieronder zie je de antwoorden.
Daaronder staan twee open velden. Daar kan je invullen wat je wilt gaan zeggen. Misschien is er een aantal onderwerpen dat je wilt opschrijven als houvast of dat je niet wilt vergeten. Er kunnen ook zaken zijn die je eerst nog wilt bespreken met vrienden, familie, een coach of een behandelaar. Je kunt ook nadenken over wat je zou willen op de korte en op de langere termijn.
Wil je je antwoorden per mail ontvangen? Vul hieronder je mailadres in en klik op 'verzenden'. We gebruiken je mailadres alleen voor het eenmalig toesturen van je antwoorden.