Onbegrepen gedrag: verzamelwoede oftewel ‘hoarden’

Je hebt zelf vast ook wel een paar potten tomatensaus en zakken pasta op voorraad. Altijd handig om iets in huis te hebben, ‘voor het geval dat’. Sommige mensen gaan daar nog wat verder in: ze leggen reserves aan waar ze jaren mee vooruit zouden kunnen. Of stapelen hun huis vol met spullen, die in jouw ogen zo de prullenbak in kunnen.

Zulke verzamelaars bezitten meestal niet zonder reden zoveel eten of spulletjes. Bij sommige mensen met een verzamelwoede is een psychische kwetsbaarheid de reden voor hun verzameling. Hun bezittingen hebben een belangrijke functie:

Ze geven een veilig gevoel: tegen armoede, extra beschermlaagje/muurtje tegen de buitenwereld.
Iemand is oprecht van plan er nog iets mee te gaan doen, ooit, als het beter gaat.
Ben je ooit veel kwijtgeraakt, dan is de kans groot dat je later reserves gaat aanleggen.
Mensen met gewone verzamelingen laten ze zonder gene vol trots zien. Bij deze mensen is dat niet het geval. Het is een ‘must’ die ze zelf soms ook niet begrijpen.

BEWUSTWORDINGSBIJEENKOMSTEN
Maak je je zorgen om iemand en wil je helpen? Of leren wat er in ‘hoarders’ omgaat? Samen Sterk zonder Stigma biedt tips en handvatten. Sinds 2018 werken we aan het verminderen van vooroordelen in de wijk door openheid over psychische aandoeningen tijdens zogenaamde bewustwordingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten geven we informatie over wat het betekent om een psychische kwetsbaarheid te hebben en hoe (zelf)stigmatisering werkt. Ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma brengen hun eigen ervaringen in zodat begrip ontstaat. Deelnemers kunnen delen waar zij tegenaan lopen en vragen stellen over het omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Met eenvoudige tips kunnen buren een belangrijke rol spelen in de destigmatisering en participatie van mensen met psychische kwetsbaarheden.