Ambassadeurs

Jan Anne: ‘Dat ik anders ben heeft nu vooral voordelen’

Jan Anne is sinds 2014 ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma. Wat heeft het ambassadeurschap hem gebracht?

Jan Anne werkt als configuratiebeheerder op een ICT-afdeling binnen een grote organisatie en heeft ADD. Een van de eerste stappen na zijn diagnose was, dat hij het aan zijn leidinggevende vertelde. Daarna gooide hij het op een speciale interne conferentie van zijn werk out in the open en kreeg veel positieve reacties.

ZELFACCEPTATIE IS DE SLEUTEL

Het werkambassadeurschap is heel goed geweest voor zijn persoonlijke ontwikkeling. ‘Het gaat om de acceptatie van jezelf. Ik ben nu de echte Jan Anne en mijn zelfvertrouwen is flink gegroeid. Dat ik anders ben heeft nu vooral voordelen. Voorheen zag ik mijn kwaliteiten niet en werd er in mijn werk vooral gekeken naar waar ik niet goed in was. Nu durf en kan ik beter benoemen wat er bij mij leeft en ben ik het levende bewijs dat het zin heeft om je te focussen op je kwaliteiten’, aldus Jan Anne.

COMMUNITY MET 460 LEDEN

Jan Anne had voor ogen om een intern ‘social-netwerk’ op het werk te creëren, waar hij positieve dingen wilde laten zien. De bijzondere talenten van de psychisch anderen. Binnen zijn organisatie zocht hij een maatje om het samen mee op te zetten. Nu vier jaar later hebben ze met een team van 5 medewerkers een community opgebouwd met 460 leden! En die groeit nog steeds. Met een eigen website en subgroepen binnen de community, organiseren ze themabijeenkomsten op het werk over onderwerpen als autisme, pesten, verslaving, etc. Wat ze terugkrijgen van collega’s is dankbaarheid, dat ze eindelijk kunnen laten zien wie ze mogen zijn.

BOODSCHAP VERDER VERSPREIDEN

‘Gezien voelen door wie ze zijn en ervoor durven uitkomen’ is de boodschap die hij verder blijft verspreiden. Er is nog zoveel te winnen aan welwillendheid binnen zijn organisatie. Zijn drive en motivatie zijn groot, hij gunt het anderen ook om helemaal tot hun recht te komen.