Geluidsoverlast buren: niet altijd een feestje

Je schrikt om half 2 ’s nachts wakker van harde muziek. De buren hebben niet aangekondigd dat ze een feestje zouden geven. Je kent ze sowieso nauwelijks. Maar dit is zo irritant, je wilt het liefst nu aanbellen en op hoge toon verkondigen dat dit toch echt niet kan. Hoe ga je het gesprek aan? Drie tips.

  1. Concludeer niet dat dit een feestje is. Mogelijk heeft je buurman niet door dat het nacht is, of is hij in de war of angstig.
  2. Politie bellen? Liever niet, dat kan voor veel schaamte zorgen bij je buur. Ga eerst zelf bij je buren informeren hoe het gaat.
  3. Stel vragen en vermijd een verwijtende toon. Niet: “Wat denk je wel niet, weet je wel hoe laat het is met je herrie!” Wel: “Goh, weet je ongeveer hoe laat het is? Ik kan je muziek best goed horen, en ik wil graag gaan slapen.”

BEWUSTWORDINGSBIJEENKOMSTEN

Wil je meer tips en adviezen voor het bespreekbaar maken van geluidsoverlast? Sinds 2018 werkt Samen Sterk zonder Stigma aan het verminderen van vooroordelen in de wijk door openheid over psychische aandoeningen tijdens zogenaamde bewustwordingsbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten geven we informatie over wat het betekent om een psychische kwetsbaarheid te hebben en hoe (zelf)stigmatisering werkt. Ambassadeurs van Samen Sterk zonder Stigma brengen hun eigen ervaringen in zodat begrip ontstaat. Deelnemers kunnen delen waar zij tegenaan lopen en vragen stellen over het omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Met eenvoudige tips kunnen buren een belangrijke rol spelen in de destigmatisering en participatie van mensen met psychische kwetsbaarheden