Ambassadeurs

Bianca: ‘Ik hoef niet langer een dubbelleven te leiden’

Met een flinke dosis humor, inlevingsvermogen en organisatietalent, baant Bianca zich een weg door het leven. Avontuurlijk en stoer is ze ook. Ze stort zich graag in nieuwe projecten. “Lange tijd hetzelfde doen, vind ik saai en gaat me vervelen”. Waar haar hart ligt? “Ik vind het prachtig om iets te kunnen betekenen voor een ander.”

Bianca is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze heeft altijd gewerkt en na de halve werkwereld te hebben gezien, coördineert ze nu de optredens van allerlei bands en artiesten. Daarnaast is ze bezig met coaching binnen bedrijven.

Ze vertelt hoe managers vaak terugdeinzen als het gaat over openheid over psychische aandoeningen op de werkvloer. Of over je kwetsbaar opstellen. “Dan houd ik ze een spiegel voor en vraag ik “wat heb je liever: nu een interventie voor openheid of een angstcultuur met uiteindelijk uitval van je medewerkers?” En dan krabben ze zich achter hun oren en kom ik met de cijfers van Samen Sterk zonder Stigma over hoeveel mensen psychische problemen hebben.”

HET STEREOTYPE BEELD

“Ik merkte hoe geïsoleerd je kunt raken door een psychische aandoening. Zodoende ben ik bij Samen Sterk terecht gekomen. Ik heb me jarenlang anders gevoeld dan anderen. In december 2018 ben ik gediagnosticeerd met een angststoornis en trekken van borderline. Dit waren dingen die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Mensen weten te weinig over de stille borderliner. Ze leren pas over borderline als ze het kennen.”

Haar diagnose maakte dat mensen haar anders gingen behandelen. “Toen ik een belangrijke beslissing moest nemen, vroeg mijn omgeving “Weet je wel zeker dat je dit moet doen, want je hebt wel borderline?” Het maakte me boos, ik voelde me onbegrepen en ik werd er opstandig van. Mensen gingen namelijk twijfelen aan de keuzes die ik maakte. Maar die diagnoses maakten niet dat ik ineens onbekwaam was geworden.”

In de praktijk zijn we aan het oordelen.

“Vaak lijkt het alsof mensen zonder een psychische aandoening of mensen die daar niet voor uitkomen gekwalificeerd worden als krachtiger, beter. Dat vind ik niet eerlijk, want je wordt afgerekend op je openheid.” Het hangen van een waardeoordeel aan mensen met een psychische aandoening is in Bianca’s beleving stigmatiserend en houdt de openheid, die juist zo belangrijk is, tegen. “Het stigma is nog steeds sterk aanwezig. Iedereen vindt dat we open moeten praten over psychische aandoeningen, maar in de praktijk zijn we aan het oordelen.”

VAN KLACHT NAAR KRACHT

Bianca ging twijfelen aan zichzelf door de reacties van haar omgeving. Maar uiteindelijk brachten ze haar iets heel moois. Haar doorzettingsvermogen, wat ze van zichzelf al bezit, kwam bovendrijven. Haar opstandigheid werd haar kracht. “Als mensen niet kunnen accepteren hoe ik in het leven sta, dan denk ik “dikke vinger, hier scheiden onze wegen”. Ik heb me veel te lang moeten verstoppen en ik wil nu mezelf kunnen zijn. Ik heb een aantal goede vrienden die ik kan bellen als het echt niet goed gaat en dat is voldoende. Ik vind het belangrijker om een aantal mensen te hebben met wie ik een diepe band opbouw dan een hele groep vage kennissen.”

Ik werd overdonderd door positieve reacties.

“Mijn openheid en het afzetten van mijn masker heeft me gesterkt. Ik zal altijd trekken van borderline blijven houden, maar ik kan er wel beter mee omgaan.” Ook op Facebook, zowel op haar persoonlijke als haar zakelijke account, zette ze haar masker af. “Ik werd overdonderd door positieve reacties. Ik kreeg niet meer alleen berichten die muziekgerelateerd waren, maar ook berichten van mensen die zich herkenden in mijn verhaal. Iedereen die zich geïsoleerd voelt, moedig ik aan om hulp te zoeken en open te zijn.” Ook heeft ze het idee dat mensen haar toegankelijker vinden. “Ze komen nu sneller naar mij toe om iets te delen of om te informeren naar mij.”

Bianca is blij met waar ze nu staat. “Ik heb me ontworsteld aan mijn dubbelleven rondom mijn psychische aandoening. Dat geeft me ontzettend veel rust. Ik blijf een ondernemer en maak in mijn projecten gebruik van de positieve eigenschappen die mijn aandoening met zich meebrengt: passie, wilskracht en creativiteit.”